Sabine* (24) heeft zelf PDDNOS en kwam met de vraag naar mij toe of ik iets wilde schrijven over taboe op beperkingen.

 

Je vroeg mij of ik iets wilde doen met taboe op beperkingen, hoe kwam je er eigenlijk op dit onderwerp?

Omdat best veel mensen die niets met beperkingen te maken hebben en nogal een mening hebben daarover, en meestal ook niet goed weten hoe ze met mensen met een beperking om moeten gaan.

 

Ja dat is het vervelendste natuurlijk, wat ervaar je er zelf in?

Je voelt je eigen vaak onbegrepen door die mensen, want ze denken vaak dat mensen met een beperking helemaal niks kunnen en veel hulp nodig hebben. En je hebt ook mensen met lichte beperkingen.

 

Dat is het rotste aan het onbegrip, voel jij je eigen daardoor ook gediscrimineerd door mensen die er niks van af weten?

Ik voel mij niet echt gediscrimineerd, maar meer boos, omdat ze je niet willen begrijpen.

 

En hoe ervaar je dat dan op je werk? Heeft wel nog een klein groepje mensen respect voor mensen met een beperking?

Nou dat is dus het fijnste juist. Ik werk op een dag voorziening dat is een horecabedrijf en daar werken alleen maar mensen met een lichte beperking en kunnen we allemaal ons zelf zijn. Dit werk doe ik al vijf jaar en ik ben zo blij dat het bestaat!

 

Dat is echt goed om te horen! Ervaar je dan ook zelf gebrek aan ambities voor jezelf, omdat je een lichte beperking hebt? Voor als je ander werk wilt doen?

Nee, daar heb ik niet echt last van, want ik vind dit werk super om te doen.

 

Dat is fijn om te horen dat je daar geen gebrek aan hebt. Als je iets mocht veranderen aan het feit van taboe op beperkingen, hoe zal je dat gaan doen?

Ik denk dat ik zou kijken wat mensen zouden zeggen als ze mij zien en dat ze dan kunnen weten of ik een beperking heb, want ik krijg ook heel vaak te horen dat je het bij mij niet ziet en dat vind ik wel fijn om te horen natuurlijk. Voor andere mensen is dat natuurlijk minder als ze nagekeken worden met ‘oh kijk die heeft iets’ en daar kan ik heel slecht tegen.

 

Ik zelf persoonlijk zou het ook niet bij jou zien als ik het niet wist. Het is ook rot dat mensen andere mensen nakijken met een beperking alsof ze een enge ziekte hebben. Terwijl we allemaal hetzelfde bloed hebben. Ik denk als we elkaar als gelijken behandelen dat we dan ver komen. Wat vind jij?

Ik vind gewoon dat iedereen zich in zijn eigen normen en waarden moeten laten.

 

En daar heb je volkomen gelijk in! Je eigen beperking is dat je PDDNOS hebt dat is een lichte vorm van autisme. Ben je er blij mee dat je het niet ziet aan de buiten kant? Doe je je er een voordeel mee?

Ja, ik ben daar zeker blij mee, maar ik weet niet echt of ik daarmee een voordeel heb.


*De naam Sabine is gefingeerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.