Voor sommige zal dit een eyeopener zijn, maar voor andere misschien een bevestiging of ze weten het al.

 

Waarom ik eigenlijk hier een artikel overschrijf, is niet bepaald voor de hand liggend, of wel, maar niet dat je het zo aan het onderwerp opmerkt. Het valt mij op als je een Nederlander een compliment geeft, reageren ze heel trots, soms zelfs arrogant. En doe je dat bij een Vlaming, dan worden ze vaak heel verlegen en zien ze het alsof het heel normaal is wat ze hebben gepresteerd. Als voorbeeld neem ik even een gesprek dat ik voerde met een bekende Vlaming, de Vlamingen die dit artikel lezen kennen hem van tv of radio, Aaron Blommaert. Hij vroeg zich af, waarom een noorderbuur zou gaan luisteren naar Belgische radio. Ik antwoordde daarop, omdat ik mij ondertussen een halve Belg voelde, omdat ik sinds kleins af aan al Belgische series kijk en mij altijd daardoor verwant voelde aan België. En zo had hij ook gevraagd wat voor series ik dan keek, ik zei toen voor de leuk (wat ook echt is) dat ik Familie (Belgische GTST, voor degene die het niet kennen) kijk en dat hij dat wel eventueel zou kennen, aangezien hij daarin speelt. En hij werd daar geloof ik verlegen van en reageerde hij heel bescheiden met, we gaan het nu niet over mij hebben. (Wel lachend zei hij dat hoor) overigens hij is zanger van de Boyband BOBBY en heeft tot nu nog steeds geen nummer gedraaid van hun, en geef toe, een Nederlander zou dat wel doen toch? En nog een ander voorbeeld was bij Lego Masters seizoen 1. Voor degene die het niet kennen of niet kijken, het gaat dan tussen 8 koppels en wie dan het mooiste lego bouwwerk heeft. En dat zijn dan 4 Nederlandse koppels en 4 Vlaamse koppels. En zo was dus een Vlaamse koppel dat heel verlegen en bescheiden reageerden, en zo maakte 1 van de presentatoren, Kürt Rogiers de opmerking, ‘Dat is nou de Vlaamse bescheidenheid.’ Ik stond toen nog niet helemaal stil met wat hij zei, maar door het gesprek met Aaron, drong het eigenlijk pas bij mij door.

Ik denk dat wij nog veel kunnen leren van onze Zuiderburen. Hun goedgelovigheid, hun zachtheid en hun bescheidenheid. Ik hoop voor de Vlamingen die dit lezen, dat je die paar veren die ik nu in jullie kont heb gestoken wel even flink voelen, want deze compliment is gewoon zwaar terecht.

En misschien is er andersom ook wat te leren, maar dat weet ik nog niet zo goed.

Ik hoop dat jullie zo’n artikel, wat anders is dan normaal (in mijn ogen dan), dan toch heel leuk en leerzaam vonden en misschien ook er wat meedoen. Behalve mij aansprakelijk stellen voor de spiegel die voor sommige Nederlanders heb voorgehangen.

X