Naar aanleiding van de documentaire van Merlijn Kamerling over zijn vader, de crisis waar we in leven en ook een eerder artikel over burn-out klachten. Leek mij dit een goed artikel om er over te schrijven.

 

Depressie is komt veel voor in onze maatschappij helaas. Het is ook heel ernstig hieronder heb ik een stukje erover met cijfers die ik gekopieerd heb van het loket gezond leven.

 

18,7% van de Nederlandse bevolking (18-64 jaar) heeft ooit een depressieve stoornis gehad en 5,2% van de volwassenen had in de afgelopen 12 maanden een depressieve stoornis. Depressie komt het meest voor in de leeftijdscategorie 18-24 jaar en bij vrouwen (De Graaf, 2010). Er is geen recent landelijk onderzoek naar het voorkomen van depressieve stoornissen onder jongeren tot 18 jaar. Wel zijn landelijke cijfers beschikbaar over emotionele problemen onder scholieren die voorkomen bij 10,9% van de 11-jarigen en geleidelijk oplopen tot 21,8% van de 16-jarigen (Stevens et al, 2018). Er is geen landelijk onderzoek beschikbaar over depressieve stoornissen onder ouderen (≥ 65 jaar). Uit een regionaal onderzoek blijkt dat 8% van de ouderen (55-85 jaar) een depressieve stoornis had en 75% een subklinische depressie (Beekman e.a., 2002). Volgens een landelijke gezondheidsenquête (CBS Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018) gaf 6,3% van de ouderen een depressie te hebben gehad in de laatste twaalf maanden.

 

Al met al is dat veel te veel. Helaas wordt er dan ook niet de juiste zorg aangeboden. Dat merk ik vooral om mij heen. Ook al kan ik, als ik weer in een depressie zit, weer gaan rennen naar een psycholoog en dan krijg ik ook nog eens hulp. Helaas geldt dat dus niet voor iedereen.

 

In deze crisis is het meerdere malen hoger, omdat bijna iedereen nu thuis zit. En ook soms nog wel alleen. De eenzaamheid komt daarmee om de hoek kijken. En als je alleen maar thuis kan/moet zitten dan kan de zinloosheid ook om de hoek komen kijken. Zorg dat je dan veel contact kan blijven houden met de mensen om je heen, maar dan via je telefoon. Zoek de leuke dingen op die je ook in huis kan doen. En praat met verschillende instanties.

 

Het sprongetje wat ik hier ga maken is naar Antonie Kamerling. Wat ik al eerder beschreef heeft zijn zoon (Merlijn) een documentaire gemaakt en een boek geschreven. Wat ik beiden prachtig vind! Het boek heb ik alleen nog niet uit. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat Antonie al jaren met verschillende depressies liep. Hij leek soms vrolijk en soms niet. Doordat hij nooit praatte met een professional, tot aan een paar maanden voor zijn dood, kwam hij steeds verder in het diepe gat. Wat helaas geleid heeft tot zelfmoord.

 

Wat ik hiermee wil zeggen, praat op tijd met de mensen om je heen en zoek de instanties op. Bel ze plat! En bel ook met 113 de zelfmoordpreventie. Dat kan nooit vaak verteld worden of gedeeld worden. Als je met suïcidale gedachten zit, bel alsjeblieft met 113.

 

En voor de mensen eromheen, als je iets op merkt, ga met diegene praten, praat desnoods, als je geen familie bent, met diens familie. En zorg dat je ook zelf met instanties kan praten wat jij kan doen. Het is echt belangrijk. Elk leven telt en elk leven doet ertoe. Onthoud, er is altijd licht aan het einde van de tunnel.

 

Heel veel liefs en sterkte voor de mensen die in een depressie zitten! Xx

 

https://www.loketgezondleven.nl/gezondheidsthema/depressie/cijfers-en-feiten#:~:text=18%2C7%25%20van%20de%20Nederlandse,(De%20Graaf%2C%202010).