We leven al sinds 1979 in het tijdperk van social media. Het eerste social mediakanaal heette Usenet. Op dat kanaal werden er bestanden en berichten met elkaar gewisseld. Klinkt voor mij als de voorloper van Hyves en Facebook.

 

Ik dacht overigens dat het pas rond 2004 begon, de social media tijdperk met MSN en later Hyves en twitter. Maar dat is het dus niet. Ik weet nog wel dat het toen onwijs leuk was, ik weet nog toen ik vrienden werd met Victor Reinier op Hyves. Grappig gewoon om te bedenken, dat het toen allemaal kon. Ook gewoon bekenden mensen zomaar toevoegen. Dat heb je in deze dagen niet meer zo snel. Dat heeft vooral te maken met privacy en dat bekende mensen, bijvoorbeeld Facebook voor zichzelf willen hebben en Instagram open hebben staan.

 

Het is ook vrij apart voor mij dat toen aan het begin was alles nog zo onschuldig, dat je gewoon vrijwel alles kon plaatsen wat je wilde en nu moet je zelfs uitkijken waar je incheckt voor de wifi dat het gelijk gekoppeld staat aan facebook en dat vrijwel iedereen over de wereld kan weten dat jij in dat ene café bent geweest. Alleen maar, omdat je op wifi wilde.

 

Het is ook gewoon veranderd qua foto’s, hoe je vroeger de meest prettig gestoorde foto’s van jezelf kon plaatsen, is het nu allemaal gemaakt en doen alsof alles leuk is en dat je niet meer bijvoorbeeld je tong uitsteekt op een foto of een gekke bek trekt en dat je die dan niet meer durft te plaatsen op social media. Althans behalve als je mij bent, ik doe het wel gewoon nog. Puur, omdat het mij niet interesseert. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn op social media, met zowel de leuke kanten als de minder leuke kanten. Dat is de reden, waarom ik ook geen filters over mijn foto’s plaats of bewerk. Alleen de meest opvallende filters gebruik ik. Niet om mooier te maken, maar juist om het gekker te maken.

 

Wat vooral opvalt, is dat er ook een druk staat om ook maar iets te delen, sommige hebben ook echt een week of dagschema om het delen. Het lijkt mij juist veel meer stress geven als je zoiets doet/hebt. In plaats van lekker sporadisch plaatsen, zonder stress. Gewoon een kijkje in je leven. Kan leuk zijn, maar ook minder leuk.

 

Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt en dat je er plezier aan hebt gehad en misschien ook wel dat er herinneringen zijn opgekomen bij je.

 

Verder wens ik je een fijne dag! X