Het is niet het gezelligste onderwerp voor op oudejaarsdag, maar dat zijn jullie ondertussen wel gewend van mij.

Eenzaamheid kan op verschillende manieren. Alleen zijn en je daardoor eenzaam voelen, maar je kan je eigen ook eenzaam voelen in een groep of met familie. Je eigen niet gehoord voelen.

De symptomen van eenzaam zijn: Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten.

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Nog eens een op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer evenveel voor.

Vrouwen hebben vooral emotionele eenzaamheid en mannen sociale eenzaamheid.

Zeven op de tien Nederlanders zien eenzaamheid als (redelijk) groot probleem. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Coalitie Erbij. Acht op de tien Nederlanders vindt het onderwerp eenzaamheid het waard om over na te denken.

Zoals je het kan lezen heb ik een hoop gekopieerd, omdat ik het fijne er niet van weet. Aan de ene kant gelukkig maar en aan de andere kant ook jammer, want op die manier kan ik er weinig over vertellen zelf.

Het enige wat ik kan zeggen is, maak tijd voor elkaar. Praat echt met elkaar. Vraag hoe het echt gaat met iemand. Geef en gun die tijd aan de ander om het te beantwoorden. Zorg ook dat je houding ernaar is.

Misschien is dit artikel wel erg belerend, maar het is zo belangrijk, we kennen nu ook de symptomen, het is daardoor makkelijk te herkennen.

Verder wens ik je een fijne jaarwisseling! X

 

Bron: https://www.eenzaam.nl/over-eenzaamheid/wat-is-eenzaamheid