Deze keer wilde ik het over eetstoornissen hebben. Ik dacht over het algemeen dat het vaak voorkwam, maar blijkbaar, na dat ik het had opgezocht, komt het dus niet vaak voor. Het kan ook zo zijn dat niet iedereen ermee naar de dokter gaat of wel in de gaten heeft dat diegene een eetstoornis heeft. Er zijn verschillende eetstoornissen: Anorexia nervosa, Boulimia nervosa en de eetbuistoornis ook wel binge eating disorder (BED) genoemd. Voor mij bestaat er nog 1 en dat is wanneer je door stress of angst niet meer kan eten, omdat je een brok in je keel krijgt. Het is alleen zo met die laatste dat dat geen officiële eetstoornis is, omdat het in dokters ogen een ‘normaal’ teken is van je lichaam bij stress/angst.

 

Hieronder staat de uitleg van de verschillende eetstoornissen.

 

Anorexia nervosa (anorexia)

Als je anorexia (officieel: anorexia nervosa) hebt ben je intens bang om aan te komen of dik te worden, ook al zit je ver beneden het gewicht dat voor je leeftijd en lengte normaal en gezond is. Je eet daarom extreem weinig. Je lichaamsbeeld is verstoord: al kun je je ribben tellen, toch voel je je dik en zie je een dik iemand wanneer je in de spiegel kijkt.

 

Het afvallen geeft je houvast, een gevoel van controle en het gevoel dat je ergens goed in bent. Eten doe je meestal volgens een dwangmatig patroon en vaak moet je het van jezelf eerst verdienen om te eten. Je moet bijvoorbeeld eerst tien keer de trap op en af en mag dan pas een bakje yoghurt.

 

Boulimia nervosa (boulimia)

Bij boulimia (officieel: boulimia nervosa) heb je regelmatig flinke eetbuien. Je eet binnen een korte tijd een hoeveelheid die andere mensen binnen die tijd absoluut niet zouden eten. Tijdens zo’n eetbui verlies je alle controle; je hebt het gevoel niet te kunnen stoppen met eten of je kunt niet beheersen wat of hoeveel je eet. Omdat je niet wilt aankomen, braak je na de eetbui alles uit, slik je laxeermiddelen, of probeer je een periode fanatiek te lijnen.

 

Voor de buitenwereld houd je je eetbuien geheim. Je plannen om normaal te eten mislukken steeds weer. Na elke eetbui voel je je schuldig, zwak of mislukt. Hoe beter je op gewicht blijft, of je eetpatroon kunt volhouden, hoe positiever je je over jezelf voelt.

 

Eetbuistoornis

Bij een eetbuistoornis eet je ongewoon veel tijdens regelmatig terugkerende eetbuien. Je hebt het gevoel dat je geen controle hierover hebt. Na zo’n eetbui voel je je somber, schuldig of walg je zelfs van jezelf. In tegenstelling tot bij boulimia probeer je niet van het eten af te komen door overgeven of laxeren. Een eetbuistoornis heet ook wel binge eating disorder (BED).

 

Overeenkomsten eetstoornissen

Het verschil tussen bovenstaande eetstoornissen lijkt misschien groot. Maar mensen met eetstoornissen hebben veel overeenkomsten:

 

  • Je bent geobsedeerd door alles wat met eten, gewicht en lichaamsbeweging te maken heeft.
  • Je bent extreem bang om aan te komen en dik te zijn.
  • Je luistert niet naar je lichaam: je negeert signalen van honger of verzadiging.
  • Je houdt je eetprobleem zoveel mogelijk geheim.

 

En hieronder staan de mogelijke oorzaken:

 

Een eetstoornis ontstaat door een combinatie van factoren: aanleg, omgeving, ingrijpende gebeurtenissen en persoonlijke eigenschappen.

 

Eetstoornissen ontstaan vaak in of na de puberteit. Dit is een levensfase met grote veranderingen. Een eetstoornis kan een reactie zijn op die veranderingen.

 

Ook een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, overlijden van een dierbare of misbruik kan aanleiding zijn voor een eetstoornis wanneer je niet kan omgaan met het hierbij horende verdriet of spanningen.

 

Persoonlijke eigenschappen

Persoonlijke eigenschappen spelen een grote rol bij het ontstaan van een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis hebben vaak een aantal dezelfde eigenschappen:

 

  • Erg negatief denken over zichzelf
  • Weinig zelfvertrouwen
  • Het gevoel tekort te schieten
  • Bang om afgewezen te worden
  • Perfectionistisch
  • Vaak moeilijk emoties kunnen uiten
  • Depressieve gevoelens

 

Wat ik heel apart vind, is dat iets er niet tussen staat. Dat er blijkbaar een ideaalbeeld is in een deel van onze maatschappij dat je maar mooi slank moet zijn. Weet je wat nou het leukste daarvan is, de meeste mensen die dat zeggen, zijn zelf onzeker. Je bent prachtig zoals je bent. Laatst heb ik nare berichten gehad via Instagram, dat ik eerst zwanger zou zijn (dat ben ik niet, voor mij is dat persoonlijk gelukkig, maar voor een ander is dat kwetsend, want je weet nooit het verhaal, dus stel nooit die vraag), daarna was het zo dat ik dan dik was (ik weet gelukkig beter en het maakt mij gelukkig ook niet onzeker. En dat is nog niet alles, veel wat je op social media ziet is helaas bedrog, filters en fotoshop zijn daar voorbeelden van.

 

Laat je eigen niet afleiden of kwetsen door wat anderen van jou vinden, de enige die tevreden moeten zijn met jouw lichaam zijn jijzelf en je dokter die zegt dat je gezond bent. Voor de rest heeft niemand te maken met jouw lichaam en je mag het showen en vooral niet onzeker zijn. En anders mag je er altijd over praten.

 

Hieronder zet ik mijn bron en daar kan je ook met de mensen van die website praten als je ergens mee zit. Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen! X

 

Eetstoornis (wijzijnmind.nl)