Dit doe ik normaal nooit, Praten over mezelf qua mijn blog dan. Dat was nooit mijn insteek. Maar wat ik doormaak en wat ik een jaar geleden door heb gemaakt. Ben ik zeker de enige niet in.

Vroeger heette het nog burn-out en kwam eigenlijk niet voor bij jongeren. Sinds een aantal jaar is dat steeds meer naar voren is gekomen dat het vast is gesteld bij mensen van mijn leeftijd. En ik kan je vertellen. Ik heb vijf maanden thuisgezeten en ik was er nog niet af, en nu helaas nog steeds niet.

Ik merk het aan de knop in mijn hoofd die ik maar niet om krijg. De motivatie en de wil is er, maar alleen net dat ene knopje wil gewoon niet omgaan. Ik zoek ook altijd de uiterste motivatie om toch dat knopje maar om te zetten. Ik ben blij dat ik een groot doorzettingsvermogen heb, vaak krijg ik te horen dat het ook neigt naar doordrammen bij mij. Ook op die manier heb ik wel burn-out klachten gekregen, want tegenwoordig heet het geen burn-out meer, want dan wordt er niks vergoedt door de verzekering.

En ik ben helaas ook niet de enige die er mee kampt.

Je kan het als buitenstaander herkennen aan dat de persoon depressief is, een begeven moment niks meer wil/kan doen, paniekaanvallen en altijd erg moe is. Dus overwerkt. En daar is qua behandeling niet veel voor. Het is puur stressmanagement en therapie en behandeling tegen de depressie. En wat je zelf kan doen is dingen zoeken waardoor je hoofd meer rust krijgt en ook veel meer ruimte zogezegd.  Hieronder een lijstje wat je zou kunnen doen.

  • Sporten: doe een sport wat je graag doet.
  • Puzzelen: je hoeft nergens aan te denken.
  • Rondje lopen in het bos of op het strand: het maakt je hoofd wat leger.
  • Yoga: dat is goed voor hoofd en lichaam. Het is wennen dat zeker, maar het went vanzelf en dan doe je het zo.
  • En het laatste is het minst leuke onder de work-a-holics- onder ons: doe zo min mogelijk aan je werk. Des te sneller kan je weer aan het werk.

Alleen 1 ding moeten we niet vergeten de weg naar hersteld zijn, kan echt heel lang duren en bescherm je eigen zodra je eruit bent dat een tweede burn-out veel heftiger is dan de eerste. Dus let op jezelf.

Voor degene die dit leest en je hebt een burn-out of je hebt er kans toe. Ik wens je veel sterkte en een spoedig herstel toe! X