Sommige mensen hebben er te veel van en sommige mensen te weinig. En sommige mensen precies genoeg althans misschien op de juiste moment en misschien op de juiste momenten lichtelijk arrogant. Maar dat laatste wil je gewoon niet zijn. Over onzeker zijn, bijna geen zelfvertrouwen dat moet je ook niet willen, maar helaas voor mij geldt dan wel vaak assertief maar ook net zo vaak niet-assertief. Iets waar ik zelf een hekel aan heb is dat laatste. Ik identificeer mij eigen ook met anderen vaak. Bijvoorbeeld 'Waarom zij wel en ik niet? '. Ik heb toch nog geleerd dat dat het meest stomme is om mij eigen daar mee in te laten. En toch laat ik mij weer meeslepen met de negatieve gedachtes met hetgeen dat ik mij eigen bestraf wat totaal niet moet. Maar wat mij wel helpt is dat ik een whiteboard heb met daar alleen maar positieve dingen erop staan. En zo zijn er nog meer tips die je zou kunnen gebruiken.

 

Zelfvertrouwen is het geloof dat je in je eigen kunnen hebt. Het vertrouwen dat je op eigen kracht taken aankunt en tegenvallers het hoofd kunt bieden. Zelfvertrouwen werkt positief door in je leven, want hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect je hebt, hoe beter je je voelt en een leukere uitstraling je hebt.

 

Wat houdt zelfvertrouwen in?


Je bent je bewust van je eigen kwaliteiten en zwakke punten en je bent in staat van daaruit te handelen.
Successen schrijf je toe aan je eigen kunnen en niet aan toevalligheden.
Je vertrouwt op je eigen mogelijkheden, maar zonder de realiteit uit het oog te verliezen en jezelf te overschatten.
Moeilijkheden ervaar je als uitdagingen en niet als problemen.
Je komt uit voor je eigen mening of standpunt en maakt daarbij een zekere indruk.
Je treedt zeker en rustig op en houdt dit vol, ook bij tegenwerking of emoties van anderen.

 

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

 

Het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot groei en zelfontplooiing. Zelfvertrouwen maakt je weerbaar en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft voor je eigen mening uit te komen, initiatief te tonen en aan nieuwe dingen te beginnen. Zelfvertrouwen is dus niet alleen belangrijk voor je welzijn, ook de prestaties op je werk worden er gunstig door beïnvloed.

 

Hoe vergroot je je zelfvertrouwen?

 

Het is nooit te laat en je bent nooit te volwassen om je zelfvertrouwen te vergroten. Hieronder staan een aantal tips voor je:

Check je gedachten over jezelf en nuanceer ze. Hoe vaak gebruik je termen als ‘altijd’, ‘nooit’, ‘niets’, ‘alles’? Gedachten met dit soort termen zijn onrealistisch. Er is namelijk niemand die niets kan. Het is nooit áltijd fout. Zo’n gedachte zorgt ervoor dat je onnodig negatief over jezelf gaat denken.

Maak een persoonlijke SWOT-analyse, waarmee je je sterke en zwakke punten in kaart brengt. Dit kun je bijvoorbeeld doen om met meer zelfvertrouwen naar je carrièremogelijkheden te kijken.

Sta stil bij succesvolle ervaringen. Trek niet alleen je lessen uit fouten, maar ook uit je successen. Maak een lijstje van alle dingen die jou goed afgaan, van alle eigenschappen waar jij trots op bent of van wat je allemaal al hebt bereikt.

Vergeef jezelf je fouten. Relativeer de fouten die je maakt; het is niet nodig om perfect te zijn en altijd alles onder controle te hebben. Een vergissing is menselijk.

Accepteer een complimentje van een ander. Wijs een compliment van een collega niet van de hand en geniet van dit onverwachte ‘cadeautje’.

 

SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. In gewoon Nederlands: sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.

bron: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/zelfvertrouwen