Hoi lieve mensen, 

Voor degene die mij op instagram en facebook volgen hebben al eens kunnen zien op mijn verhaal dat ik dingen deel die in verband staan met bipolaire stoornis. Dat heeft te maken dat ik zelf sinds een paar maanden gediagnostiseerd ben met een bipolaire stoornis type 2.  

Ter ere van vandaag wil ik er graag een artikel aan wijdde, het is namelijk world bipolar day. 

Zoals je al leest zijn er meerdere types. Het zijn er dus twee. Hieronder zal ik ze uitleggen. 

Hier als eerst een stukje over wat een bipolaire stoornis überhaupt inhoudt: Wat is een bipolaire aandoening? 

Dit is een psychische aandoening met (hypo)manische en depressieve episodes, onderbroken door stabiele periodes. Het wordt daarom ook wel manisch-depressieve stoornis genoemd. Bipolariteit is te herkennen aan uitersten in stemming en activiteit. Het komt voor bij ongeveer 1 tot 2 procent van de Nederlanders, waaronder vrijwel evenveel mannen als vrouwen. 

Manie 

Tijdens een manische episode is je stemming verhoogd en ben je opvallend vrolijker en actiever dan gewoonlijk. Omdat je je goed voelt, heb je het zelf vaak niet in de gaten. Maar een manie zorgt voor verstoring en problemen in je dagelijkse functioneren en in het contact met de mensen om je heen. Bij een ernstige manie is een opname vaak onvermijdelijk. 

Kenmerken van een manie: 

 • Overmaat aan energie en wilskracht. 
 • Afgenomen behoefte aan slaap. 
 • Zelfoverschatting. 
 • Opgeblazen gevoel van eigenwaarde of grootheidsideeën. 
 • Toegenomen spraakzaamheid of drang om te spreken. 
 • Ervaren van drukke, jagende gedachten. 
 • Makkelijker afgeleid. 
 • Meer doelgerichte activiteiten ondernemen (sociaal, studie, werk, enz). 
 • Lichamelijke rusteloosheid. 

Hypomanie 

Een hypomanische episode kent kenmerken die overeenkomen met een manie, maar dan minder sterk. Het voelt minder krachtig dan een manie en het heeft zodoende ook minder groter gevolgen voor je dagelijks functioneren. Bij een hypomanie kun je zelfs bovengemiddeld productief zijn en je daar prettig bij voelen. Het hoeft niet storend te zijn. Wel kan het de voorbode zijn van een manie. Dus let altijd goed op. 

Depressie 

Gedurende een depressieve episode ben je somberder en veel minder actief dan gewoonlijk. Je stemming is verlaagd. Je verliest interesse in de mensen en activiteiten om je heen en kunt niet meer echt genieten van de gewone dingen in het leven. Je krijgt een negatieve kijk op jezelf en de toekomst. Een depressie wordt vaak sneller herkend dan een (hypo)manie. Waardoor het langer kan duren om een bipolaire stoornis vast te stellen. 

Kenmerken van een depressie: 

 • Gebrek aan wilskracht en energie. 
 • Slapeloosheid of toegenomen slaapbehoefte. 
 • Gevoel van waardeloosheid of schuldgevoelens. 
 • Negatief zelfbeeld en/of toekomstbeeld. 
 • Verandering van gewicht en/of eetlust. 
 • Zwijgzaamheid en langzamer spreken. 
 • Verminderde concentratie. 
 • Gevoel van onrust. 
 • Besluiteloosheid. 
 • Moeite met uitvoeren dagelijkse activiteiten. 
 • Suïcidale gedachten (zelfmoordpoging). 

Stabiel 

Heb je gedurende kortere of langere tijd geen klachten, dan is sprake van een stabiele periode. Een belangrijk doel van de behandeling is om deze stabiele episode(s) zo lang mogelijk te laten duren. 

Uitlokkende factoren 

Als je een bipolaire aandoening hebt, dan ben je kwetsbaar voor stemmingswisselingen. Die kunnen worden veroorzaakt door heftige gebeurtenissen. Denk aan het overlijden van een naaste, een echtscheiding of ontslag. Maar ook minder heftige gebeurtenissen, zoals werkdruk, relatieproblemen en lichamelijke klachten. Niet alleen negatieve gebeurtenissen in je leven kunnen een uitlokkende factor zijn, ook positieve, zoals een nieuwe relatie of een promotie op je werk. Episodes zijn soms ernstig en langdurig, maar kunnen ook jaren afwezig zijn. Door goede behandeling nemen symptomen af of worden de stemmingswisselingen minder heftig. Een passende behandeling en zelf leren omgaan met je aandoening is hierbij belangrijk. Je vindt meer informatie over wat je zelf kunt doen bij zelfmanagement. 

De info hierboven heb ik van Plus Minus, dat is dé vereniging van bipolaire stoornis. Zij zetten zich in voor mensen met een bipolaire stoornis en voor hun naasten.  

Zoals je ook ziet, is er een verschil tussen manie en hypomanie. Dit is het verschil tussen type 1 en type 2. Bij type 1 heb je last van manies en je hebt veel sneller kans om in een psychiatrisch centrum te komen door middel van een crisisopnames. Die heb je zowel bij manies en depressies. 

Maar gelukkig kan het dus ook behandeld worden met verschillende methodes. Doormiddel van medicijnen en het opstellen van verschillende signaleringsplannen. Met signaleringsplannen kan je zien in welke staat je bent en wat je kan doen om erger te voorkomen.  

En dit is de lijst van eventuele medicijnen die als stemmingsstabilator dienen. 

Wat zijn stemmingsstabilisatoren? 

Stemmingsstabilisatoren zijn medicijnen die uw stemming stabieler maken. Ze helpen als u last heeft van snel veranderende stemmingen, bijvoorbeeld bij een bipolaire stoornis. Ze zorgen ervoor dat uw stemmingswisselingen minder extreem worden. 

De bekendste stemmingsstabilisator is lithium (lees meer bij Ik gebruik lithium). 

Andere stemmingsstabilisatoren zijn carbamazepine, valproïnezuur, lamotrigine en topiramaat. Deze medicijnen zijn ook bekend als anti-epileptica: medicijnen tegen epilepsie. 

Zelf gebruik ik lithium, tot een paar dagen terug gebruikte ik ook nog lamotrigine. Uiteindelijk word ik stabieler, ik ben al stabiel, maar de bedoeling is dat ik dat de rest van mijn leven zo blijf. 

Hieronder zet ik de bronnen die ik gebruikt heb en wie weet leer je er iets van en als je iemand kent die bipolair is, kan je er misschien over hebben. En hopelijk doorbreekt het taboe ook. 

Wat is een bipolaire aandoening? - Plusminus, leven met bipolariteit 

Ik slik stemmingsstabilisatoren | Thuisarts.nl